Bodroghalom Magyarország Észak-keleti részén Bodrogköz közepén a szél és a víz formázta halomszerű területen fekvő község.
Sárospatak 18, Sátoraljaújhely 15 km távolságra található. A település első írásos említése 1358-ból való. A régészeti ásatások azonban sokkal régebbi korokról árulkodnak. Az 1970-es években kelta korabeli temetőt tártak fel a községben, míg a millennium évében 28 honfoglalás kori sírra bukkantak.  A leleteket a Nemzeti Múzeumban az Év szerzeményei kiállításon mutatták be 2001-ben.
A község birtoktörténete meglehetősen egyszerű, mert a vizektől elzárt főleg pákászattal és állattenyésztéssel foglalkozó falu nem tartozott a legjövedelmezőbb birtokok közé. A falut 1927-ig az egykori birtokosai után Lukának hívták, majd a 20. század elején a Bodrogköz homokbuckáira való utalással felvette a Bodroghalom nevet.
Lakosainak száma ma 1520 fő, folyamatosan csökkenő, elöregedő tendenciát mutat.
Az elmúlt 20 év alatt az infrastruktúra sokat fejlődött. Kiépült a vezetékes gáz, a telefonhálózat, valamint korábban az ivóvízrendszer.
Polgármesteri Hivatala, óvodája, iskolája, egészségügyi központja, gyógyszertára, református és katolikus temploma, tájháza van. A falu közepén jól megközelíthető a posta, és jól fejlett internet-hálózat is található. Az iskola rendelkezik Teleházzal, ahol a fiatalok kedvükre használhatják a számítógépeket. A lakosság focicsapatára büszke, a Bodroghalom SE jelenleg a megyei II. osztályban játszik.
A helyiek a településük szebbé tételében aktívan közreműködnek. Több civil szervezet alakult az utóbbi években, akik az önkormányzat munkáját hatékonyan segítik. A polgárőrség tevékenységének köszönhetően jelentősen csökkent a bűnesetek száma, a Bodroghalomért Közalapítvány pedig a település kultúráját, hagyományait, oktatását, faluszépítő tevékenységét támogatja, célja a falu sportéletének, működő csoportjainak segítése. A falu lakosai tenniakarásukkal megnyerték a községből elszármazó embereket is, akik évente nemcsak hazalátogatnak, de közreműködésükkel magas színvonalú rendezvényeket tartunk.
Önkormányzat és civil élet aktualitásairól:
Megkezdődött a szennyvízelvezető, valamint tisztító rendszer kiépítése. A közelmúltban megújult az óvoda és iskola, felújításra került az orvosi rendelő, megszépült a polgármesteri hivatal. 2009. október 03-án ünnepélyes keretek között átadásra került a Delikát játszótér.


Bodroghalom
BODROGHALOM KÖZSÉG HIVATALOS HONLAPJA
BODROGHALOM.HU